DUURZAAMHEID
De gevolgen van klimaatverandering.
Hier zijn enkele voorbeelden uit de meest recente analyse door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de belangrijkste internationale organisatie voor de beoordeling van klimaatverandering:
- De concentratie CO2 in de atmosfeer heeft 412 ppm bereikt (een vergelijkbare waarde is nooit geregistreerd)
- Bij analyse van de gemiddelde jaartemperaturen uit de 20e eeuw, was het laatste jaar onder het gemiddelde 1976
- De afgelopen 4 jaar waren de heetste ooit
- De planeet warmt 10 keer sneller op dan elke andere verwarming van het recente tijdperk
- De Noordpool verliest ijs met een snelheid van 3.000 kubieke km per decennium en warmt veel sneller op dan de rest van de planeet. Voor Groenland is het tempo 280 miljard ton per jaar.
Deze omstandigheden deden zich niet voor tijdens de normale evolutie van de planeet, maar zijn een direct gevolg van onze levensstijl. In 2019 was de Earth Overshoot Day (de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen heeft verbruikt die de planeet in het hele jaar heeft geproduceerd) 29 juli. Dit betekent dat we de hulpbronnen van onze planeet veel sneller hebben verbruikt dan de aarde kan produceren.
Om onze levensstandaard te behouden, hebben we de ruimte van 1,75 aardes nodig.
De effecten, waaronder overstromingen, droogtes en branden, zullen steeds vaker voorkomen (kijk maar naar de angstaanjagende branden die Siberië dit jaar troffen).
Volgens de laatste rapporten van de Verenigde Naties en het IPCC zullen we de komende decennia echte klimatologische migraties zien als gevolg van de toename van verwoestijnde gebieden op de planeet.
Een post-apocalyptisch scenario dat een film waardig is ... helaas zijn dit echter meer dan betrouwbare voorspellingen, en als men in het verleden dacht dat dit punt onbereikbaar was, zo niet in een zeer verre toekomst, riskeren we nu dat de volgende generaties zullen op een planeet leven die totaal anders is dan de wereld die we kennen.
Wat kunnen we doen? Hoe kunnen wij als individuele burgers deze trend vertragen of keren?
Het antwoord zou kunnen zijn: "Little". Maar zelfs met kleine gebaren kunnen we zoveel doen: recyclen, op een duurzame manier bewegen, energieverspilling verminderen, hergebruiken in plaats van weggooien. Het zijn kleine acties die een groot verschil kunnen maken. Wij bij Rolleri hebben besloten ons in te zetten en actief deel te nemen aan de oplossing van dit probleem. De eerste stap is altijd om jezelf te informeren en deze informatie zoveel mogelijk te delen, zowel binnen ons bedrijf als daarbuiten. In dit opzicht zal de Blechexpo-tentoonstelling in Stuttgart een gelegenheid zijn om deze kwesties met mensen en bedrijven van over de hele wereld te bespreken.Wat betreft de praktische aspecten werken we aan het verminderen van onze impact door de digitalisering van informatiemateriaal en het gebruik van gerecycled papier waar nodig. Een ander belangrijk aspect wordt vertegenwoordigd door de wens om het verbruik van plastic en alle niet-biologisch afbreekbare materialen te verminderen. Zelfs de energie die wordt gebruikt om onze fabrieken te laten draaien, zal "schone" energie zijn. Het zijn kleine stapjes, kleine acties die, als ze worden gedeeld, onze impact op de wereld radicaal kunnen veranderen. Samen kunnen we echt dingen veranderen, we kunnen de hoop op een betere wereld nieuw leven inblazen, voor ons en voor toekomstige generaties